Ο καιόμενο Έβρος υπό το πρίσμα της Οικολογικής Παιδαγωγικής της Ειρήνης

Την Πέμπτη 16 Μαΐου διεξήχθη στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεταξάδων η ενημερωτική περιβαλλοντική συνάντηση με τίτλο «Ο καιόμενος Έβρος υπό το πρίσμα της Παιδαγωγικής της Ειρήνης».

Οι Junior Ambassadors πρόβαλλαν το ζήτημα της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέκαψε τον Έβρο το καλοκαίρι του 2023 εστιάζοντας στο δάσος της Δαδιάς. Κατέγραψαν τα μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας που υπάρχουν στο δάσος και μέσα από φωτογραφίες παρουσίασαν την καμένη γη. Μετά από έρευνα εντόπισαν το ανθρώπινο δυναμικό και τα εναέρια και επίγεια μέσα που αξιοποιήθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά προβάλλοντας και αντίστοιχα φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Ακολούθως πρόβαλλαν τους Μηχανισμούς Υποστήριξης που αναπτύσσει η Ευρώπη στις περιπτώσεις έκτακτων αναγκών/κινδύνων, όπως και οι πυρκαγιές, όταν τα κράτη-μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη αδυνατούν να τις αντιμετωπίσουν μόνα τους. Οι Junior Ambassadors παρουσίασαν τη σειρά με την οποία ενεργοποιούνται οι Μηχανισμοί, τι ακριβώς κάνουν, αλλά και τις περιπτώσεις στις οποίες ενεργοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.

Συνδεθήκαμε με τη βιβλιοθήκη του Λυκείου «Τάσος Μητσόπουλος» της Λάρνακας Κύπρου, από όπου η βιβλιοθηκονόμος κα Μαρινέλα Αυγορίτου μας ενημέρωσε για την εν λόγω βιβλιοθήκη. Πρόκειται για τη μοναδική Πράσινη Οικολογική Βιβλιοθήκη της Κύπρου. Η κα Αυγορίτου μας εξήγησε τι ακριβώς είναι, τις ωφέλειες που προσφέρει και πώς οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου περνούν τον χρόνο τους εκεί.

Φιλοξενήσαμε, επίσης, διαδικτυακά τον κ. Κυριάκο Μπονίδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μας εισήγαγε στην Οικολογική Παιδαγωγική της Ειρήνης. Ο κ. Μπονίδης παρουσιάζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον πλανήτη υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας του ανθρώπου και της νοοτροπίας του. Πρότεινε την άρση της θεώρησης ότι η γη μας ανήκει και την αντικατάστασή της με την πεποίθηση πως πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον και να ζούμε σε ειρήνη με αυτό. 

Scroll to Top