Αβδέλλα

ΑΒΔΕΛΛΑ

Το χωριό (σήμερα οικισμός του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεταξάδων) πήρε το όνομά του το 1922 όταν κατοικήθηκε από τις 20 περίπου οικογένειες που ήρθαν από τα χωριά Λιβαδιού και Τσικαρδικλί της Βουλγαρίας και Κωστή της Ανατολικής Θράκης (οι τελευταίοι όμως σύντομα -το 1926- έφυγαν από το χωριό και μετεγκαταστάθηκαν κοντά σε άλλους συγχωριανούς τους, στο χωριό Φυλακτό του Δήμου Τυχερού).

Αβδέλλα

Ο μύθος θέλει το χωριό να ιδρύεται τη δεκαετία του 1760 από τον Τούρκο γελαδάρη Αμπτουλάχ, έναν από τους δύο Τούρκους που γλίτωσε από τη σφαγή των κατοίκων του τούρκικου χωριού Γκιουνιουκλί, το οποίο το κατέκαψε ο Σουλτάνος επειδή βιοπραγούσαν εναντίον των γύρω ελληνικών χωριών και ιδιαίτερα του χωριού «Γιακούπ-Ντουγαντζή»· έκλεβαν το βιος τους, σκότωναν για ασήμαντη αφορμή, κι ακόμη έπαιρναν τις χριστιανές νύφες την πρώτη νύχτα του γάμου τους στο δικό τους σπίτι και μετά από τρία μερόνυχτα. Ο Αμπτουλάχ ως γελαδάρης του χωριού (δηλ. βοσκός ξένων ζώων), ήταν έξω στις βοσκές όταν οι γενίτσαροι κύκλωσαν το χωριό και του έβαλαν φωτιά. Όταν είδε την καταστροφή, κυνήγησε τα ζωντανά όπως-όπως και αυτά πέρασαν αλαφιασμένα το ποτάμι έστριψαν λίγο ανατολικά και σταμάτησαν μόνα τους σε ένα σημείο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διάλεξε ο Αμπτουλάχ να κτίσει το σπίτι του και να δημιουργήσει οικογένεια, η οποία πληθαίνοντας έφτιαξε το χωριό.

Το χωριό από το 1922 και έως σήμερα ήταν οικισμός αρχικά της Κοινότητας Μεταξάδων και τώρα του Δημοτικού Διαμερίσματος Μεταξάδων.

Αβδέλλα

Αβδέλλα

Επιστροφή