ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

Η λέξη εφηβεία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα, ανάλογα με την επαγγελματική του σκοπιά, ανάλογα με το αν είναι παρατηρητής ή άμεσα ενδιαφερόμενος.

Η εφηβεία περιγράφεται σαν φάση μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Παρ' όλα τα γοητευτικά ονόματα που της έχουν δοθεί, "μεταναστευτική εποχή", "γέφυρα", "πέρασμα", με το να την αποκαλούμε " μεταβατική" περίοδο. Υπάρχει κίνδυνος να την αντιμετωπίσουμε σαν κάτι που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι πρέπει να περάσει και να τελειώσει....σαν αρρώστια.

Η εφηβεία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία και είναι μια συνέχειά της, συγχρόνως αντιστοιχεί σε διακοπή μιας ως τώρα ήρεμης βιολογικής και ψυχολογικής ανάπτυξης. Είναι μια εποχή κατά την οποία δραστικές, βιολογικές, ψυχολογικές, πνευματικές και κοινωνικές αναδιοργανώσεις πρόκειται να συμβούν . Είναι μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις.

Είπαμε, λοιπόν ότι όλοι θα περάσουν απ' αυτή την ηλικία και τη φάση. Το πώς θα την αντιμετωπίσει ο κάθε έφηβος εξαρτάται από τη γενετική του ιδιοσυστασία, από την παιδική του ζωή, από προηγούμενες εμπειρίες του, από τους τρόπους άμυνας που έχει αναπτύξει, από δυνάμεις και αδυναμίες του, από τον πολιτισμό στον οποίο μεγαλώνει, τις κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζει.

Αρχή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ